Wiki: UNIX

Startsidan | Senaste ändringarna | Lista alla sidor | Sök


UNIX

En gång i tidernas begynnelse, runt 1969, hade alla stora IT-företag i USA gått samman och skapat Multics. Multics var jättecoolt - som namnet antyder kunde man ha flera program igång på samma dator samtidigt. Dock så fungerade det ju såklart halvtaskigt och var ganska långsamt.

På Bell Labs i USA hade man en sådan dator som forskarna arbetade vid. Dvs de spelade rymdspelet Space Travel. Dock kostade processortid på den här monsterdatorn 75$/h.

En dag hittade Ken Thompson och Dennis Ritchie en PDP-7-dator ståendes i ett hörn. De insåg att de skulle kunna porta spelet till den här datorn. Nu ville ju såklart inte Bell Labs betala dem för att sitta och skriva spel, men de passade på att utveckla ett operativsystem till den här datorn som de kunde spela spelet i. Operativsystemet kallade de Unics, som en lek med namnet Multics. Någon gång bytte de av någon anledning stavning till Unix.

En av Unix hörnstenar är att man ska bygga många verktyg. Varje verktyg ska göra en sak, och bara en sak, men göra den saken grymt bra. Sedan ska man kunna länka ihop sina olika program för att göra mer komplexa saker. Den här är en av de saker som fick Unix att slå: plötsligt kunde man "skapa" precis den komplexa funktionalitet man ville ha, utan att behöva använda några gigantiska, skitsega program som halvfungerade. Tänk i det här sammanhanget på att man på den tiden behandlade text med datorer, och inte så mycket mer.

En annan sak som Unix gjorde bättre än konkurrenterna (men som slutligen var dess undergång) var att det distribuerades - med källkod - till alla universitet. På så sätt kunde studenter använda det, förbättra det, och lära sig det. Unix fick både fler experter, och fler kodförbättringar tack vare det här. Så småningom slutade man helt att utveckla ny kod själv: man lät istället andra betala för att få sälja sina Unix-baserade system under namnet Unix, och med Unix-kod i sig. Stor splittring uppstod så småningom, och Unixanvändandet minskades när systemen blev allt mindre kompatibla.

Eftersom alla studenter lärde sig Unix utan och innan har många som skapat sina egna operativsystem valt att göra dem "inspirerade" av Unix - t ex GNU/Linux, BSD, Solaris och OS X. BSD är faktiskt baserad på "riktig" Unix, men man gjorde så många förändringar av koden att ingen Unix-kod fanns kvar till slut. Solaris är Unix, eftersom Sun har valt att betala de pengar det kostar att få kalla sig Unix. GNU/Linux, BSD och OS X har valt att inte göra det, då det är väldigt dyrt.
Senast ändrad av ozamosi 18:58 - 5:e Februari 2007

Atom feed

Innehållet på denna sida kan ändras utav alla som är medlemmar på Blinkenlights, men du måste logga in för att kunna ändra något.